5 tips voor ouders met dyslectische kinderen

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / 7 tips: lesgeven aan dyslectische leerlingen

Achtergrond

5 tips voor ouders met dyslectische kinderen

Dyslexie is een aangeboren handicap die iedereen kan treffen. Onafhankelijk van intelligentie. Dyslexie is een hardnekkig probleem bij lezen, spellen en schrijven.  Hoe kan je als ouder je kind met dyslexie helpen?

 

Hoe kan je een kind met dyslexie helpen?

1 – Kies samen met je kind een leuk, spannend boek uit en lees elke avond even voor. Maak er echt een gezellig moment van, waarbij het kind lekker mag luisteren. Check tussendoor of je kind eventuele moeilijke woorden kent als je ze tegenkomt en leg zo nodig kort uit wat ze betekenen.

2 – Om met plezier te lezen, is het belangrijk dat je kind een leuk boek uitzoekt. Ga samen naar de bibliotheek en zoek naar leuke boeken. Vraag eens aan de bibliotheek medewerkers naar leuke titels. Ze weten daar vaak veel vanaf. Op de website www.ikvindlezenleuk.nl kan je lezen wat andere kinderen van boeken vonden. Ook kan de site je kind helpen bij het zoeken van een boek dat hij of zij leuk vindt.

3 – Bekijk ook of een boek niet te moelijk is voor je kind, dit kun je doen met de vijfvingertest. De test gaat als volgt:
Laat je kind een bladzijde van het boek dat hij/zij wil kiezen lezen. Als je kind een woord tegenkomt dat hij/zij niet kent of heel moeilijk kan lezen, laat hem/haar dan een vinger op steken. Tel aan het einde van de bladzijde hoeveel vingers hij/zij in de lucht heeft. Als dit er vijf of meer zijn (een hand vol dus) dan kunnen jullie beter een ander boek kiezen.

4 – Ga spelenderwijs lezen met je kind. Bijvoorbeeld aan de ontbijttafel: je kind kan de achterkant van een pak hagelslag lezen. Ook tijdens het auto rijden kunnen er spelletjes gedaan worden met nummer borden. Maak een woord dat begint met een M, Z, A, enzovoort.

5- Maak met je kind een afspraak om elke dag op een vast tijdstip te lezen.

Kijk hier voor meer informatie over dyslexie >>

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..