Blog: Loslaten

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Loslaten

Blog

Loslaten

Ineens is het bijna zomervakantie. De weken zijn voorbij gevlogen. Voor de leerlingen in groep acht breekt een spannende periode aan: ze sluiten de basisschoolperiode definitief af. Een grote overgang, niet alleen voor de kinderen. Het voortgezet onderwijs begint langzaam maar nadrukkelijk de huiskamer binnen te druppelen. De eerste brieven van de nieuwe school. Berichten over boeken en materialen. Kennismakingsdagen, soms online en soms op anderhalve meter afstand. De route naar school verkennen.

Ik lees de berichten op Facebook en Instagram en ineens ben ik een paar jaar terug in de tijd. Thuis nagelbijtend op de bank, terwijl mijn kind voor het eerst twaalf kilometer naar school fietst (en uiteraard verdwaalt onderweg). Loslaten, leuk bedacht, maar wat vond ik dát ingewikkeld. En dan de klassenindeling: in welke klas komt je kind? De avond dat de klassenindeling in de mail plofte, zal ik niet snel vergeten. Het waren leerzame momenten in de opvoeding zal ik maar zeggen. Dus voor de ouders die nu nagelbijten en hyperventileren vanwege de overgang naar de brugklas:

Tien leermomenten die ik haalde uit de klassenindeling.

Leermoment 1. Bekijk de nieuwe klassenindeling niet ’s avonds terwijl je kind eigenlijk al te laat naar bed gaat. Hoe nieuwsgierig je zelf ook bent. Slecht moment.

Leermoment 2. Jouw aannames zijn niet voor niets aannames. Ook al heb je daar helemaal op voortgeborduurd samen met je kind. Het loopt stiekem toch weer anders dan je denkt.

Leermoment 3. Laat los. Het maakt echt niet uit bij wie ze in de klas komt. Binnen twee dagen ziet de wereld van BFF’s er helemaal anders uit.

Leermoment  4. Laat los ruim vóór de klassenlijst binnen komt. Het maakt écht niet uit. Realiseer je dat het jouw moederhart is dat graag wil dat ze bij die oude vertrouwde vriend of vriendin in de klas komt. Al is het maar voor de eerste week.

Leermoment 5. Shit happens. Dingen lopen altijd anders dan je denkt. Omgaan met teleurstellingen hoort bij het leven. Je krijgt niet altijd alles perfect op je bordje. Het leven is geen Disneyland.

Dus eh.. Als jij de klas in je hoofd al hebt ingedeeld en het wordt anders, dan moet je daar mee dealen. En niet gaan bedenken hoe je school zo ver kunt krijgen om de complete indeling om te gooien voor jouw kind. Een mooi moment om een rolmodel te zijn voor je kind in de categorie omgaan met teleurstellingen.

Leermoment 6. Geef ruimte voor het eerste gevoel van teleurstelling als ze niet bij een vriendje of vriendinnetje in de klas zit. Ook dat mag er zijn. Het is voor je kind soms echt even slikken. Oók om tien uur ’s avonds (vooruit dan.. niet te lang).

Leermoment 7. Wees trots als je kind gewoon de knop heeft omgezet. “Weet je mam, het is in elk geval wel fijn dat ik nog samen met mijn vriendin naar school kan fietsen en haar in de pauzes spreek. Misschien kom ik in de tweede wel weer bij haar in de klas.” (O nee, pas op voor aannames).

Leermoment 8. Ze vinden hun weg. Op dag één ontmoette ze haar nieuwe BFF. Die nu trouwens nog steeds één van haar BFF’s is. En nog steeds bij haar in de klas zit.

Leermoment 9. Na de brugklas ziet de klas er geen enkel jaar hetzelfde uit. Opstroom, afstroom, zittenblijvers, samenvoegen en herverdelen van klassen, profielkeuzes:  het houdt niet meer op. Nieuwe namen volgen elkaar in hoog tempo op. En dat kunnen ze zelf prima bijhouden.

Leermoment 10. Na vier jaar kijk je terug en denk je: waar heb ik me in vredesnaam zo druk over gemaakt. Waarvan akte.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..