Chinees leren op school

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Iedereen met plezier naar school

Artikel

Chinees leren op school

Verrijkingswerk voor hoogbegaafde kinderen

Iets doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan zorgt ervoor dat je dingen leert. Dat is waarom we hoogbegaafde kinderen een vreemde taal laten aanleren. Denk aan Latijn, Duits, Spaans. Met dit soort verrijkingswerk ben jij als leerkracht een coach. Het gaat erom dat jij jouw leerling motiveert en leert omgaan met vaardigheden zoals fouten maken, durven zeggen dat je iets niet weet of een mening onderbouwen. Hoe mooi is het om samen met een kind iets te leren dat jullie allebei nog niet kennen? Over China, een magisch land hier ver vandaan. Waar mensen een vreemde taal met tonen spreken.  

“Chinees is heel leuk, want dat kan je niet leren uit een boekje.” 

 

Uitgangspunten  

Niels Bron: “In verrijkingswerk voor de kinderen die meer uitdaging nodig hebben zijn de hogere orde denkvragen van belang. Je wilt dat ze zoveel mogelijk inbreng hebben in een opdracht. Het is nooit goed of fout, maar ze moeten hun antwoord wel kunnen motiveren. Jij stelt als leerkracht vragen zoals ‘Heb je hier wel eens aan gedacht?’ of ‘Kun je daar eens naar kijken?’. Het Totaalpakket Chinees combineert lagere en hogere orde denkvragen met het leren van Chinees. Er zit een gedeelte grammatica in, maar je gaat het niet volledig leren spreken en schrijven. Daarvoor is de taal te complex. Wat je wél gaat doen is verbanden leggen en Chinese karakters schrijven. Chinees doet een groot beroep op het ‘leren leren’. Het wordt binnen een bepaalde structuur aangeboden en daarbij zetten kinderen hun creatieve denken in.” 

 Zelfstandig en leuk 

“Kinderen kunnen dit boek helemaal zelfstandig gebruiken. Om de juiste uitspraak van klanken te waarborgen hebben we filmpjes online gezet op Eduforce Digitaal. Met deze filmpjes leer je veel over het land China en de rijke historie. Bijvoorbeeld met drie keizers die vertellen over een bepaalde periode in de geschiedenis. Je hoort de klanken met bijbehorende uitspraak en maakt vervolgens inzichtvragen over datgene wat je net hebt gehoord.  

Voor het schrijven van karakters gebruik je het oefenboek. Hierin staan speciale ruitjes om het leren schrijven te oefenen. Zo leren de Chinese kinderen het ook. Het schrijven van Chinese karakters is pittig. We geven daarom tips om apps te gebruiken voor schrijftips en een handige stap-voor-stap- instructie.” 

Totaalpakket Chinees 
Uitgeverij Eduforce ontwikkelde het Totaalpakket Chinees waarin de basisprincipes van de Chinese taal worden geleerd. Teksten, oefeningen en geluidsfragmenten zijn gericht op lezen, luisteren, uitspreken en schrijven. Het Chinees Totaalpakket is groot genoeg om een heel schooljaar te gebruiken. Perfect voor hoogbegaafde kinderen om hun ei in kwijt te kunnen, ideaal voor reguliere kinderen die willen kijken hoe ver ze kunnen komen. Geschikt voor alle kinderen vanaf 9 jaar.

Niels Bron, uitgever Eduforce: Uitgeverij Eduforce ontwikkelt materialen die voor kinderen dé uitdaging bieden die ze nodig hebben. Uitdaging betekent niet alleen het aanbieden van moeilijke stof! Afwisseling, motivatie en het leren doorzetten is net zo belangrijk. Met de werkboeken van Eduforce ervaren de kinderen direct dat ze niet direct een antwoord kunnen geven, ze moet eerst stevig nadenken.  

Reviews

M.A. Leenhouts, NBD Biblion: “Dit boek heeft een aantrekkelijke opzet waarin per hoofdstuk wetenswaardigheden over China direct worden gekoppeld aan de taal. Via onderwerpen als geschiedenis, topografie, met stokjes eten, ‘yin en yang’ en drakenbootraces worden zowel woordenschat als grammaticale kennis geïntroduceerd. Talige zaken zijn zo direct levendig gemaakt.” 

Maria Das: “Mijn dochter kan er zelfstandig mee aan de slag en vindt de afwisseling fijn tussen lezen, oefenen met het schrift en het luisteren/spreken. De herhaalbladzijden zou ze normaal gesproken hebben overgeslagen, maar niet in dit boek! Haar enthousiasme neemt niet af.” 

Sjoukje Dijkstra (Leerkracht PROJECT 8941): “Heel rijk aan informatie, illustratie en prachtige oefeningen om kennis te maken met deze prachtige taal en cultuur. Super compleet en makkelijk in te zetten! Ook heel goed te gebruiken om functioneel inzicht te geven in leren leren.” 

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..