Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Coach in het onderwijs: een gedegen en sprankelende register opleiding
Artikel
Coach in het onderwijs: een sprankelende en gedegen registeropleiding
De registeropleiding Coach in het onderwijs biedt Cedin aan in samenwerking met Allard de Hoop van Booombegeleiding. Als ervaren organisatiecoach verzorgt Allard deze opleiding al jarenlang. Zo ook voor Tanja Odijk, antropoloog en inmiddels professioneel coach.
Waarom heb je deze opleiding gevolgd?
“Mijn carrière als antropoloog verliep via noodhulp bij Artsen zonder Grenzen, ontwikkelings- samenwerking in tal van landen naar organisatie coaching op boerderijen in Zuid-Afrika. Eenmaal terug in Nederland haalde ik mijn eerstegraad bevoegdheid en ging les geven in maatschappijleer. Maar als antropoloog ben ik altijd bezig met de dynamiek in organisaties en de onderliggende patronen. Waarom doen we de dingen zoals we ze doen en kan het ook anders en beter? Om dit binnen het onderwijs te realiseren wilde ik mij specialiseren als gecertificeerd individueel coach. Dat kwaliteitskeurmerk biedt deze opleiding.”
Wat heb je geleerd?
“Ik heb veel finesses geleerd over individuele coaching. Dit is een sprankelende en gedegen opleiding. In de intake werd meteen de spijker op zijn kop geslagen, daarmee is je persoonlijke leerproces begonnen. Die onderzoekende houding ervaar je gedurende de hele opleiding! Allard is namelijk meesterlijk in reflecteren: ‘Wat zegt dat over jou? Wat maakt dat je dat vraagt? Waar komt dat vandaan? Waarom wil je dat weten?’ Er wordt literatuur aangeboden op diverse niveaus, aansluitend bij de thema’s en het is aan jezelf hoe ver je je wilt verdiepen. Die theorie kun je meteen in de praktijk toepassen als je met je eerste coachees van start gaat. Dit bespreek je vervolgens weer met collega’s in intervisiegroepen. Persoonlijk vond ik de combinatie van meerdere docenten heel waardevol zodat je niet de kleur van een opleider gaat ontwikkelen maar verschillen leert zien.
Waar ik veel aan heb gehad is de structuur die je leert om een coachingstraject vorm te geven. Wat doe je in een intake en de eerste gesprekken, hoe zet je de vijf succesfactoren in? Wat doe je als je vastloopt? Dat geeft me houvast in mijn werk. Tegelijk ontwikkel je tijdens de opleiding je eigen smaak en cultuur. Coachen doe je op je eigen wijze maar zodanig dat je kunt verantwoorden waarom je iets doet.”
Belang van coaches in het onderwijs
“Deze opleiding heeft voor mij bevestigd hoe belangrijk coachen in het onderwijs is. Kijk eens hoe lang sommige mensen al voor de klas staan! Wat heeft een docent nodig om meer voldoening uit het werk te halen? Je laten coachen is een manier om jezelf te ontwikkelen. Essentieel in een snel veranderende maatschappij. Scholen krijgen gemotiveerder personeel door coaching aan te bieden. Als coach ben je niet adviserend, je vertelt iemand niet wat hij of zij moet doen. Je begeleidt het autonome proces van de ander. Maar je bent natuurlijk als coach niet onverschillig. Juist door dit samenspel komt jouw coachee in beweging.”