De natuur als gesprekskamer

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / De natuur als gesprekskamer

Artikel

De natuur als gesprekskamer

Beja Koops, onderwijsadviseur bij Cedin, ondersteunt en adviseert schoolleiders en leerkrachten over nieuwe onderwijsinzichten. Daarnaast begeleidt zij als gecertificeerd coach diezelfde schoolleiders en leerkrachten als zij vastlopen in hun werk. Bijvoorbeeld wanneer een leerkracht last heeft van hoge werkdruk of de balans tussen werk en privé niet in evenwicht is. Beja komt uit het onderwijs, dus weet waar ze het over heeft. Sinds de coronacrisis vindt deze één op één coaching voor leerkrachten wandelend in de natuur plaats. “Een schot in de roos,” volgens Beja. “Leerkrachten zijn uit hun eigen schoolomgeving en lekker in de buitenlucht. Dat geeft letterlijk meer ruimte om te praten.”

Van binnen naar buiten

“Ik heb door corona van de nood een deugd gemaakt,” aldus Beja. “Omdat één op één coaching van de leerkrachten normaal gesproken op school plaatsvindt, kon dit nu niet doorgaan. Wij wisten elkaar ook digitaal te vinden, maar voor dit soort coachgesprekken is het toch fijner om bij je gesprekspartner te zijn. Tijdens de coronacrisis lijkt heel Nederland het wandelen te hebben ontdekt. Ik heb daarom mijn leerkrachten gevraagd of zij het een idee vonden om met mij te gaan wandelen. Op 1,5 meter afstand uiteraard. Zo konden we onze coachgesprekken toch door laten gaan. Hier werd heel enthousiast op gereageerd. Dus zo gezegd, zo gedaan!”

De kracht van een wandeling

“Ik heb het als zeer positief ervaren, en de leerkrachten ook! Er komt echt een ander gesprek tot stand tijdens een wandeling dan in de eigen (school)omgeving. Door wandelen gaat je hoofd leeg, waardoor je vrijer kunt nadenken. Je bent in beweging en hoeft elkaar niet aan te kijken. Doordat je loopt, kun je er ook voor kiezen even niks te zeggen. En dat is goed, in plaats van ongemakkelijk. Ik vind het ook mooi dat je letterlijk ergens stil bij kunt staan. Het doel van mijn coachgesprekken is dat een leerkracht zelf tot inzicht komt wat goed gaat en wat beter kan. En ook zelf met oplossingen hiervoor komt. Al wandelend komen de antwoorden.”

Belangstelling?

Cedin zal deze vorm van coaching blijven aanbieden. Ook na de coronacrisis. Ben jij op zoek naar persoonlijke coaching of teamcoaching? Neem dan contact met ons op. Coaching bestaat altijd uit maatwerk. Daarom houden we eerst een zorgvuldige intake, om samen jouw coachingsvraag en minstens zo belangrijk de persoonlijke ‘klik’ te verkennen.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..