Deelnemer aan het woord: registeropleiding Coach in het onderwijs

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Bewust bekwaam coachen

Artikel

“Coachen is de kunst van het achterover leunen, de juiste vragen stellen en iemand aan het denken en leren krijgen.”

Professioneel coachen is steeds belangrijker en relevanter geworden in dienstverlenende organisaties. Zeker in scholen waar leerlingen leren, waar leerkrachten zich voortdurend ontwikkelen en waar de school als geheel streeft naar een lerende organisatie is er aandacht nodig voor het vitaliseren van het lerend vermogen. Coaching speelt hierin een cruciale rol, het draagt sterk bij aan een leercultuur. 

Gerjo Stegeman is beleidsmedewerker Coaching en PR & Communicatie bij Onderwijsstichting Arcade en volgt de Registeropleiding Coach in het onderwijs.

Diepgang

Gerjo Stegeman: “Ik was op zoek naar diepgang. Coachen doe ik al langer, ook in mijn vorige functie als schooldirecteur, maar ik had meer tools nodig. Wat ben ik daadwerkelijk aan het doen? Tijdens de opleiding leer je veel theorie en hoe je dat kunt toepassen in eigen situaties. Het is heel fijn dat ik nu een duidelijk onderscheid kan maken tussen coachen, adviseren en begeleiden. Ik schiet zelf snel in die adviserende rol. Maar dat is niet coachen. Coachen is de kunst van het achterover leunen, de juiste vragen stellen en de andere persoon aan het denken en leren krijgen.”

Onderzoek naar jezelf

“Onderzoek naar jezelf speelt een belangrijke rol in de opleiding. Je moet jezelf goed kennen, voordat jij je in een ander kunt verplaatsen. Zelfreflectie is daarom de rode draad. Tijdens de opleiding ga je al collega’s coachen. Ik heb hier het meeste van geleerd: praktisch aan de slag gaan met het geleerde én het analyseren van de opnames erna. Dit levert zo ontzettend veel op over je eigen houding, gedrag en handelen. Ook de vele praktijkvoorbeelden van de opleider zetten je structureel aan het denken. Vanuit ervaring kan hij makkelijk bepaalde situaties uitleggen en voordoen. Hij stelt vervolgens net die ene juiste vraag die jou aan het denken zet.”

Volwaardige opleiding

Het is goed om te beseffen dat dit een volwaardige opleiding is met de daarbij behorende tijdsinvestering. Het is meer dan alleen een certificaat halen. Het is een studie die voor 100 punten opgenomen is in het Schoolleidersregister PO. Ik ben straks dus volledig geregistreerd. Dat is mooi. We verwachten van leerkrachten bepaalde vaardigheden en een onderbouwing van hun handelen. Ik vind dat ze dat ook van hun coach mogen verwachten.”

Meer weten over de opleiding?

Een omschrijving van de opleiding, actuele data, locatie en het overzicht van lesdagen vind je hier: Registeropleiding Coach in het onderwijs Wil je meer weten over de inhoud van de opleiding? Wij organiseren gratis online informatiebijeenkomsten. Meld je hier aan of  vraag de brochure met meer informatie aan.

Cursusleiders

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..