Je bent hier: Home / Begeleiding en scholing / Training Expliciete Directe Instructie (EDI)

Incompany cursus

Coöperatief leren binnen Expliciete Directe Instructie (COOP in EDI)

Een effectieve verdieping op het instructiemodel

Bijna alle scholen werken met het Directe Instructiemodel, vaak ook aangeduid als het DI-model, het ADIM-model of het IGDI-model. Marcel Schmeier heeft de Amerikaanse onderwijs-bestseller van John Hollingsworth en Silvia Ybarra ‘Explicit Direct Instruction’ bewerkt voor het Nederlandse onderwijs. En met succes, want Expliciete Directe Instructie (EDI) is het antwoord op de vraag hoe je in je instructie nog beter tegemoet kunt komen aan alle verschillende niveaus binnen je groep.

 Coöperatief leren

Binnen het EDI is er veel ruimte voor coöperatief leren: bijvoorbeeld om voorkennis op te halen of begeleid in te oefenen. Dat verhoogt de activiteit, de betrokkenheid van de  leerlingen en daarmee het rendement van je les.

Over de cursus

Maak kennis met de beginselen van het EDI-model in een korte en effectieve training.  Leer hoe je coöperatieve werkvormen daarbinnen een plaats kunt geven. Je krijgt verfrissende inzichten, die je direct de volgende dag in je lessen kunt toepassen en waarvan je direct het effect op je leerlingen zult merken.

 De praktijk

Door enkele makkelijk toepasbare, maar zeer effectieve aanvullingen te doen aan je huidige directe instructie, slaag je erin om leerlingen veel actiever betrokken te houden bij de instructie en veel beter passend onderwijs te verzorgen aan je leerlingen.

De praktische aanvullingen, zoals het inbouwen van het controleren van het begrip tijdens je instructie, het exact op leerlingniveau formuleren van je lesdoel waarin concept en vaardigheid benoemd worden, het samen begeleid inoefenen en reflecteren op product en proces. Het uitvoeren van een reflectie voorafgaand aan het zelfstandig werken, het werken met wisbordjes en beurtenbakjes, zorgen dat je lessen veel effectiever verlopen.

In de training is er veel aandacht voor EDI in combinatie met coöperatieve werkvormen, er worden in de training zelf ook veel coöperatieve werkvormen ingezet. De coöperatieve werkvormen passen goed bij de fasen van het EDI model en verhogen de betrokkenheid van de leerlingen.

Als de training op de eigen school wordt gevolgd, adviseren we naast de trainingsbijeenkomsten te combineren met klassenbezoeken, waarbij je als leerkracht direct feedback ontvangt van de adviseur.

Inhoud van de training

De training bestaat uit drie bijeenkomsten en gaat in op de volgende onderwerpen:

  • Het model EDI
  • Betrokkenheid van alle leerlingen met activerende en coöperatieve werkvormen.
  • Controle van begrip; hoe doe je dat?
  • Doelen opstellen; eigenaarschap van de leerling en richtlijn voor je instructie.
  • Voorkennis activeren en reflecteren op de les met inzet van coöperatief leren
  • Basisprincipes van effectief samenwerken en bijhorende werkvormen
  • Differentiëren
  • EDI bij kleuters
  • Coöperatieve werkvormen bij kinderen met werkhoudingsproblemen
  • In combinatieklassen

DATA
Cursusdata worden in overleg afgestemd.

BIJEENKOMSTEN
Deze cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten.

TIJD
Tijden worden in overleg afgestemd.

BEDOELD VOOR
Schoolteams/leerkrachten in het basisonderwijs.

LOCATIE
De cursus vindt plaats op de door jou aangegeven locatie.

PRIJS
Neem contact met ons op om te tarieven te bespreken.

Interesse in deze cursus?

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact op

Mijn functie:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze mailingen.

Ik ontvang graag mailingen over:


We gebruiken de gegevens die je in dit formulier invult enkel om contact met je op te nemen over de desbetreffende cursus. Als je aangeeft de nieuwsbrief te willen ontvangen worden je gegevens ook gebruikt voor het verzenden van de nieuwsbrief/mailing gericht op jouw interesse.

Wat is een incompany cursus?

Een incompany cursus is een groepstraining binnen jouw organisatie, waarvoor je zelf de deelnemersgroep samenstelt. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de cursus worden aangepast aan jullie situatie.

Begeleiding en scholing
Uk en Puk opfriscursus (Incompany cursus)
TINK (Incompany cursus)
Lesson Study (Incompany cursus)
Gerelateerd aanbod
Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..