Sterk praktijkgericht

Online of bij jou op school

Beschikbaar in heel Nederland

Deze pagina delen:

Kindgesprekken voeren is een effectieve manier om het kind meer inzicht, overzicht en uitzicht te geven ten aanzien van zijn eigen leerproces. Het zijn gesprekken die gericht zijn op de beleving en de mening van het kind. Wat gaat al goed, waar zou je nog in willen groeien? Maar waarover en vooral hoe praten we dan met kinderen? Welke vragen zijn effectief en welke zijn minder geschikt? En hoe kom je vervolgens gericht tot het stellen van doelen? In deze korte training krijg je effectieve en zeer bruikbare handvatten om direct aan de slag te gaan met effectieve leergesprekken met kinderen.

Over de training

Het doel van de training is het vergroten van de kennis en vaardigheden van de teamleden in het voeren van effectieve en progressiegerichte gesprekken met kinderen, waardoor we het eigenaarschap voor het leerproces en ontwikkeling vergroten. Deze training bestaat uit twee bijeenkomsten van 2,5 uur en is bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders in het basisonderwijs.

Hieronder vind je de inhoud van de bijeenkomsten:

De eerste bijeenkomst heeft als doel om op een praktische manier inzicht te verkrijgen in de praktische theorie, de benodigde attitude, gesprekstechnieken en effectieve vragen en mogelijke tools om het gesprek te ondersteunen. Je krijgt veel handvatten aangereikt waar je direct mee aan de slag kunt. Aan het einde van deze bijeenkomst:

  • Weet je wat de meerwaarde van een kindgesprek kan zijn;
  • Heb je inzicht in de voorwaarden voor een kindgesprek (attitude en luisterhouding);
  • Heb je kennis over de opbouw en gespreksfasen van een kindgesprek;
  • Heb je nagedacht over en geoefend met gesprekstechnieken en het stellen van passende vragen;
  • Heb je verwoord welke ideeën voor een gespreksformulier/format het meest passend lijken.


Met de opgedane kennis en materialen van bijeenkomst 1 gaan de deelnemers zelf aan de slag en voeren ten minste twee gesprekken met een kind. In de tweede bijeenkomst bespreken we de opgedane ervaringen met kindgesprekken. Aan de hand van eigen (beeld)materiaal kijken we naar de eigen gespreksvoering. Je leert van elkaars gesprekken. Vervolgens staan we stil bij het stellen van doelen. Aan het einde van deze bijeenkomst:

  • Heb je de opgedane ervaringen van de gevoerde kindgesprekken met elkaar gedeeld;
  • Heb je feedback gegeven en ontvangen op elkaars materiaal/ervaringen;
  • Heb je kennis over en praktisch geoefend met het stellen van doelen en progressiegerichte gesprekken (bijvoorbeeld a.d.h.v. de schaalvraag);
  • Heb je teambreed een gesprek gevoerd over de opzet van kindgesprekken.


Inschrijven

Er is nog geen startdatum bekend. Wil je een seintje ontvangen als deze training weer van start gaat?


Heb je vragen over deze training of ben je benieuwd of de training bij jou/jouw team past?

Neem dan contact op met de adviseur of vraag trainingsadvies aan.


Vraag trainingsadvies aan