Je bent hier: Home / Begeleiding en scholing / Titel

Workshop

Mindfulness in het onderwijs

Mindfulness is een manier van leven. Leven met aandacht in het ‘nu’. In de huidige maatschappij zijn er altijd en overal prikkels. Onze telefoon, de games, de 24 uurs economie. We leven vaak niet in het ‘nu’, maar besteden veel aandacht aan wat er nog allemaal moet gebeuren, zou kunnen gebeuren of gebeurd is. We laten ons vaak meeslepen in emoties, piekergedachten en reageren vaak automatisch op wat ons overkomt. Maar we kunnen onszelf trainen om te zorgen dat het ook anders kan.

Mindfulness in het onderwijs

Leerkrachten doen hun werk met hart en ziel. Kinderen leren met plezier nieuwe dingen en gaan graag naar school. Toch ervaren veel kinderen en leerkrachten stress in het onderwijs door de onrust in de klas, opvallend gedrag, werkdruk, enzovoort. Je kunt jezelf, en je leerlingen, trainen om innerlijke rust, aandacht en bewuste aanwezigheid te hebben, maar hoe doe je dat? De praktische workshop ‘Mindfulness in het onderwijs’ geeft antwoord op deze vraag.

Het trainen van bewuste aandacht

Goed onderwijs gaat niet alleen over cognitieve vaardigheden; sociaal- emotionele vaardigheden en een veilig klimaat zijn voorwaarden om tot leren te kunnen komen. Om kinderen op hun eigen niveau te laten presteren is innerlijke rust en bewuste aandacht nodig. Om zelf goed les te kunnen geven is ook innerlijke rust, aandacht en bewuste aanwezigheid nodig. Gelukkig kun je dit trainen.

De basis van mindfulness is oefenen in bewuste aandacht.

  • Aandacht voor dit moment. Aandacht voor ‘nu’.
  • Aandacht voor je adem, lichamelijke klachten, spanning, zorgen, de piekerfabriek en werkdruk.
  • Aandacht voor de momenten van geluk. Momenten dat het leven vanzelf goed gaat. Zonder dat je kritische, oordelende geest zich overal mee hoeft te bemoeien.

Als je hiermee aan de slag gaat zal dit in de klas zal de concentratie bevorderen en de actie-reactie verminderen. Leerlingen leren beter om te gaan met (pieker) gedachten en vervelende gevoelens. Ook ontstaat er meer onderling begrip in de klas. Bij leerkrachten zal dit onder andere resulteren in meer overzicht, een voldaan gevoel en minder werkdruk.

Na de workshop..

  • Weet je wat mindfulness is en wat mindfulness juist niet is
  • Weet je wat mindfulness kan betekenen voor de klas
  • Weet je wat mindfulness kan betekenen voor de leerkracht
  • Heb je zelf oefeningen ervaren
  • Kan je zelf oefeningen aanbieden in de klas

DATUM
Cursusdata worden in overleg afgestemd.

BIJEENKOMSTEN
Deze workshop bestaat uit 1 bijeenkomst.

TIJD
Tijden worden in overleg afgestemd.

BEDOELD VOOR
Geïnteresseerden uit het basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

LOCATIE
De cursus vindt plaats op de door jou aangegeven locatie.

PRIJS
Neem contact met ons op om te tarieven te bespreken.

Interesse in deze cursus?

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact op

Mijn functie:

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze mailingen.

Ik ontvang graag mailingen over:


We gebruiken de gegevens die je in dit formulier invult enkel om contact met je op te nemen over de desbetreffende cursus. Als je aangeeft de nieuwsbrief te willen ontvangen worden je gegevens ook gebruikt voor het verzenden van de nieuwsbrief/mailing gericht op jouw interesse.

Wat is een incompany cursus?

Een incompany cursus is een groepstraining binnen jouw organisatie, waarvoor je zelf de deelnemersgroep samenstelt. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de cursus worden aangepast aan jullie situatie.

Contactpersoon

Begeleiding en scholing
Versterken van veerkracht (Masterclass)
Rekenproblemen en dyscalculie (Incompany cursus)
Leerlingen begeleiden bij rouw, verlies en echtscheiding (Incompany cursus)
Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..