Je bent hier: Home / Begeleiding en scholing / Praten met pubers

Incompany cursus

Cursus Praten met pubers

Manon zit in de eerste klas van het vmbo leerwegondersteunend onderwijs. In de groep gaat het moeizaam. Als de leraren haar corrigeren en iets over haar gedrag zeggen geeft ze brutale antwoorden of loopt woedend weg. Als ze het ergens mee oneens is, slaat ze een agressieve toon aan. Een gesprek is dan moeilijk te voeren. Toch vindt haar mentor het belangrijk dat Manon zich kan uiten over haar thuissituatie. Hij wil een gesprek met haar om te kijken of ze haar gedrag kan veranderen.

De cursus Praten met pubers leert je hoe je gesprekken zodanig voeren dat de leerling daarna gemotiveerd is om te veranderen.

Jongeren die van jou een uitnodiging voor een gesprek ontvangen zijn doorgaans niet van plan hun gedrag veranderen. Vaak zijn ze het ook niet eens met jouw visie op het probleem dat speelt. Zij zoeken de oorzaakvan hun probleem vaak buiten zichzelf: het ligt aan de docent, aan de school, aan de ouders die hen teveel op de nek zitten, enzovoort. Je merkt verzet, onwil en weinig mededeelzaamheid tijdens het gesprek dat je met de leerling voert. Gesprekken voeren met pubers is niet altijd eenvoudig. Gesprekken zodanig voeren dat de leerling daarna gemotiveerd is om te veranderen, is een kunst!

Over de cursus

De cursus Praten met pubers bestaat uit drie dagdelen. Je leert hoe je de aanpak van het voeren van effectieve gesprekken toepast in de praktijk en ziet dat de eenvoud van de aanpak werkt. Je oefent veel met eigen casussen. Onderdelen die aan bod komen:

Praten met pubers
Pubers vinden het vaak lastig om hun gedrag bij te sturen. Gesprekken voeren met hen over gedragsverandering is dan ook niet altijd eenvoudig. In deze training leer je onder andere een beroep te doen op hun eigen motivatie en verantwoordelijkheid.

Coachen van leerlingen
Er zijn scholen die de coaching van leerlingen tot een vast onderdeel maken in hun begeleiding of mentoraat. De oplossingsgerichte werkwijze biedt een effectief format om deze coachingsgesprekken vorm te geven.

Gesprekken met ouders
Gesprekken met ouders zijn belangrijk voor een goede afstemming. Soms verlopen die gesprekken soepel, soms ontmoet je weerstand. Misschien is er een verschil in opvoedingsvisie, heb je slecht nieuws te bespreken of is er een verschil van mening. Oplossingsgerichte gespreksvoering is een manier om samen te werken met ouders.

Mentorgesprekken
Mentoren hebben de taak om leerlingen aan te sturen in hun ontwikkeling op school. Sommigen kiezen voor individuele gesprekken, anderen voor groepsgesprekken. In de cursus krijg je handvatten aangereikt om leerlingen uit te nodigen actief deel te nemen.

Aan het eind van de cursus ga je naar huis met een aantal zogenaamde microtools op zak: gereedschappen waarmee je effectief met pubers in gesprek gaat.

DATUM
Cursusdata worden in overleg afgestemd.

BIJEENKOMSTEN
Het aantal bijeenkomsten wordt in overleg afgestemd.

TIJD
Tijden worden in overleg afgestemd.

BEDOELD VOOR
Docenten en mentoren

LOCATIE
De cursus vindt plaats op de door jou aangegeven locatie.

PRIJS
Neem contact met ons op om te tarieven te bespreken.

Na het volgen van deze cursus ontvang je een bewijs van deelname.

Interesse in deze cursus?

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact op  Mijn functie:

  Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze mailingen.

  Ik ontvang graag mailingen over:

  We gebruiken de gegevens die je in dit formulier invult enkel om contact met je op te nemen over de desbetreffende cursus. Als je aangeeft de nieuwsbrief te willen ontvangen worden je gegevens ook gebruikt voor het verzenden van de nieuwsbrief/mailing gericht op jouw interesse.

  Wat is een incompany cursus?

  Een incompany cursus is een groepstraining binnen jouw organisatie, waarvoor je zelf de deelnemersgroep samenstelt. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de cursus worden aangepast aan jullie situatie.

  Cursusleider

  Neem contact op

  Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Start met typen en druk op enter om te zoeken..