Je bent hier: Home / Begeleiding en scholing / Training: gesprekkencyclus volgens waarderend onderzoek

Incompany training

Waarderende intervisie

Wat is waarderende intervisie?

Waar andere vormen van intervisie vaak problemen of lastige situaties nemen als basis, staat bij waarderende intervisie juist hetgeen gelukt is centraal. Het is een methode die bij uitstek geschikt is om een andere toon te zetten voor een intervisiesessie.

Door uit te gaan van energie, kracht en kansen bereiken de inbrenger en de hele groep sneller een perspectief op mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. Deze aanpak komt vanuit de  “Appreciative Inquiry” oftewel het waarderend onderzoek, ontwikkeld door David Cooperrider.

Hoe werkt waarderende intervisie?

Waarderende intervisie is opgebouwd uit de volgende 6 stappen;

 • Verkennen;

Het eens worden over het “bevestigende thema”, (de werkvraag) en over de inbreng van alle betrokkenen, waarbij geldt: degene die de vraag stelt, blijft verantwoordelijk voor het vervolg. Het bevestigend thema is de oorspronkelijke vraag, die we op een positieve manier verwoorden.

 • Vertellen;

De “positieve kern” formuleren: succesfactoren die in het verleden hebben geholpen om het bevestigende thema uit deze sessie in ieder geval gedeeltelijk te realiseren.

 • Verbeelden;

Een beeld van de gewenste toekomst schetsen dat zo aantrekkelijk is dat acties vanzelfsprekend worden.

 • Vormgeven;

Een overzicht maken van goede ideeën ten aanzien van mensen die kunnen worden benaderd en middelen die kunnen worden ingezet om de ideale situatie dichterbij te brengen.

 • Verwezenlijken;

Een helder beeld krijgen van de eerste actie die helpt om de oorspronkelijke vraag behapbaar te maken, te beantwoorden of te nuanceren én om hiervoor vertrouwen en daadkracht te ontwikkelen.

 • Verantwoorden.

Uitzoeken in hoeverre het gesprek de vraagsteller heeft geholpen om antwoord te vinden op de onopgeloste, actuele werkvraag waarmee de intervisie begon. Daarnaast: bevestigen van de opbrengsten en onderzoeken of de vraag nu ook werkelijk beantwoord is of verschoven,
genuanceerd of irrelevant geworden.

Aan de hand van deze stappen doorloop je als intervisiegroep een proces om te komen tot gezamenlijke inzichten, succesfactoren en ontwikkelmogelijkheden.

In een praktische training leer je om je intervisie volgens bovenstaande stappen op te bouwen en effectief uit te voeren.

DATA
Trainingsdata worden in overleg afgestemd.

TIJD
Tijden worden in overleg afgestemd.

BIJEENKOMSTEN
Het aantal bijeenkomsten wordt in overleg afgestemd.

BEDOELD VOOR
Directeuren/schoolleiders, teamleiders, locatiecoördinatoren, (inval)leerkrachten, onderwijsassistenten.

LOCATIE
De training vindt plaats op de door jou aangegeven locatie.

PRIJS

Neem contact met ons op om te tarieven te bespreken.

Interesse in deze cursus?

Vul het onderstaande formulier in, dan nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op.

Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact op  Mijn functie:

  Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze mailingen.

  Ik ontvang graag mailingen over:


  We gebruiken de gegevens die je in dit formulier invult enkel om contact met je op te nemen over de desbetreffende cursus. Als je aangeeft de nieuwsbrief te willen ontvangen worden je gegevens ook gebruikt voor het verzenden van de nieuwsbrief/mailing gericht op jouw interesse.

  Dit traject wordt incompany aangeboden

  Een incompany traject is een groepstraining binnen jouw organisatie, waarvoor je zelf de deelnemersgroep samenstelt. Wij zorgen ervoor dat de accenten van de cursus worden aangepast aan jullie situatie.

  Cursusleider

  Neem contact op

  Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Start met typen en druk op enter om te zoeken..