“Ik zou iedereen een interim-directeur adviseren”

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / “Ik zou iedereen een interim-directeur adviseren”

Achtergrond

“Ik zou iedereen een interim-directeur adviseren”

Directeur/bestuurder Adrie Bolijn over zijn ervaringen met een interim-directeur van Cedin

Met zijn kennis en ervaring zorgt een interim-directeur van Cedin voor een frisse wind binnen een school. Adrie Bolijn, directeur/bestuurder bij Stichting de Mare, ziet dit als een groot voordeel waar je gebruik van moet maken. “Ik vind dat, als een school tijdelijk geen directeur heeft, er een interim-directeur op die plek moet komen voordat een nieuwe directeur aantreedt. Even iemand die de boel opschudt, orde op zaken stelt en met het team bepaalt welke lijn er uitgezet gaat worden. Ik zou iedereen een interim-directeur adviseren!”

Adrie Bolijn is ooit begonnen als onderwijzer in Kampen en inmiddels al jaren werkzaam als directeur/bestuurder bij Stichting de Mare. Hij is een groot voorstander van samenwerken, zowel binnen als buiten zijn organisatie. In 2009 kwam hij met Cedin in contact. In die tijd had De Mare een aantal zwakke scholen en was er te weinig samenwerking binnen de Stichting. “Ik zocht naar verbinding. Ik wilde de scholen dichter bij elkaar krijgen, zodat ze van elkaar konden leren. Door toeval raakte ik hierover met een medewerker van Cedin in gesprek. Cedin had op dat moment de inzichten en het instrumentarium die De Mare nodig had om de juiste stappen te zetten. We hebben toen samen met Cedin een lijn ontwikkeld op het gebied van strategisch beleid en schooljaarplannen. We hebben overal de verbinding gezocht.”

De taal van het onderwijs spreken

In de tijd dat Stichting de Mare bezig was om haar scholen om te vormen naar onderwijsteams en het aantal schooldirecteuren terug te brengen van 11 naar 5, vertrok er een schooldirecteur. “Ik wilde daar op dat moment geen vastigheid voor terug hebben. Er moest tijd overbrugd worden en ik heb ervoor gekozen om een interim-directeur op die positie neer te zetten. Het ging om een Jenaplanschool die op korte termijn inspectiebezoek zou krijgen. Ik had een stevige, opbrengstgerichte directeur nodig die de school mee zou nemen in het inspectiebezoek. Wim de Vries van Cedin paste perfect bij deze functie. Hij is een Jenaplan-man die de taal van het onderwijs zeer goed spreekt.”

Gedurende tweeënhalf jaar is Wim de Vries interim-directeur geweest bij Stichting de Mare. Wim de Vries: “Ik ben een gedreven directeur. Ik ken de structuur van een onderwijsorganisatie en ik weet hoe en wanneer ik moet schakelen. Bij Stichting de Mare moest een slag gemaakt worden in de inhoud van het kwaliteitsdenken. Dat is gelukt! Ik heb onder andere een succesvolle dag georganiseerd over het stimuleren van Taal en Lezen. Na het afronden van mijn functie als interim-directeur ben ik bij de Mare aan de slag gegaan als interim-projectleider. In die tijd heb ik een aantal projecten opgezet, onder andere de Mare Academie, waarin leerkrachten hun kennis delen. Het was een mooie, effectieve periode.”

Gepokt en gemazeld

Iedere interim-directeur van Cedin is gepokt en gemazeld in het onderwijs. Adrie Bolijn: “dat is absoluut een meerwaarde. Een interimmer komt meestal op een school waar iets aan de hand is. Zo iemand moet aan een half woord genoeg hebben en niet voor één gat te vangen zijn. Het is een investering die je doet, een interimmer kost nou eenmaal geld, maar in mijn geval heb ik dat goed geïnvesteerd!”.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..