Lekker lezen is hartstikke leuk!

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Lekker lezen is hartstikke leuk!

Achtergrond

Lekker lezen is hartstikke leuk!

Leesbevordering staat momenteel volop in de belangstelling. Kinderen hebben steeds minder plezier in lezen en dat is zorgelijk. Vanuit de onderwijskunde weten we heel veel over wat wel en niet werkt om kinderen gemotiveerde lezers te laten worden. Dit was voor mij vorig jaar de reden om de cursus ‘Leesmotivatie bevorderen’ te ontwikkelen. Doel van de cursus is om vanuit de theoretische kennis, handvatten te bieden aan leerkrachten om een echte leescultuur in hun klas te creëren, waarbij ‘gevarieerd stillezen’ de rode draad is. Ideeën waar je meteen in je klas mee aan de slag kunt.

De vijfvingertest

Een voorbeeld van een praktische tip waar je direct mee aan de slag kunt is de vijfvingertest. Deze test kun je kinderen aanleren om te gebruiken bij het kiezen van een boek. Ze testen hiermee of een boek te moeilijk is of niet. De test gaat als volgt:

Lees een bladzijde van het boek dat je wilt kiezen. Als je een woord tegenkomt dat je niet kent of dat je heel moeilijk kunt lezen steek dan een vinger op. Tel aan het einde van de bladzijde hoeveel vingers je in de lucht hebt. Als dit er vijf of meer zijn (een hand vol dus) dan kan je beter een ander boek kiezen.

Leesmotivatie bevorderen

De deelnemer over de cursus ‘Leesmotivatie bevorderen’:

“De cursus geeft heel veel leuke ideeën om in je klas te gebruiken”

“Ik ben er kritisch over veel cursussen, maar deze is echt een aanrader”

“De praktijkopdrachten waren erg nuttig en leuk om uit te voeren”

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten van 2,5 uur, aangevuld met praktijkopdrachten die je in je klas uitvoert. Lees hier meer over de cursus. Als je wilt weten wat de mogelijkheden zijn dan kun je contact met mij opnemen.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..