Positief opvoeden

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Positief opvoeden

Achtergrond

Positief opvoeden

Minder vervelend gedrag door een veilige en stimulerende omgeving

Positief opvoeden zorgt voor minder gedrags- en emotionele problemen bij kinderen en jongeren. Daarnaast helpt positiviteit jou als opvoeder om minder gestrest, minder boos en minder neerslachtig te zijn. Een dubbele win! Opvoeden is niet altijd even makkelijk, maar er zijn een heleboel praktische adviezen die je kunnen helpen.

Wij geven je graag tips die helpen bij positief opvoeden. Je kunt de tips thuis gebruiken, maar ook op school en in de klas. Lees hier hoe belangrijk het is om complimenten te geven en hoe je dat het beste kunt doen. We gaan het nu hebben over een veilige en stimulerende omgeving.  

Een veilige en stimulerende omgeving maken

Kinderen hebben een veilige en stimulerende omgeving nodig om in op te groeien.

Hoe creëer je een veilige omgeving?

Door ervoor te zorgen dat onveilige dingen, zoals schoonmaakmiddelen of een schaar/mes buiten het bereik van je kind liggen. Maar denk ook aan spullen die voor het grijpen liggen, zoals planten of de afstandsbediening. Als je dit goed hebt opgeborgen geeft het ontspanning aan jou en je kind. Je hoeft je minder te focussen op de veiligheid van je kind en je hoeft niet meer constant te roepen: “Niet aankomen!”. Dat laatste zorgt er weer voor dat je kind ongestoord kan spelen en nieuwe dingen kan ontdekken.

Hoe zorg je voor een stimulerende omgeving?

Zorg ervoor dat er voor een kind genoeg interessante en uitdagende dingen te doen zijn. Daar hoef je echt niet het allernieuwste en duurste speelgoed voor te kopen. Je zult zien dat kinderen die lekker spelen en actief bezig zijn, zich niet vervelen en minder lastig zijn. Onthoud: kinderen die zich vervelen zullen zich ook sneller misdragen! Spelen moet je leren dus help een kind op weg met een spel of knustelwerk en geef het later een compliment voor het zelfstandig spelen.

Veiligheid is weten waar je aan toe bent

Kinderen houden van de voorspelbaarheid zowel in de dagelijkse dingen als in de manier waarop feestelijkheden gevierd worden. Regels, routines en tradities helpen daarbij. Ze kunnen een gezin zonder veel moeite door de dagelijkse dingen heen loodsen, waardoor er tijd en ruimte overblijft voor de dingen die er echt toe doen. Ook op school werken deze principes goed. Dus denk er eens over na; wat zijn jullie huisregels? Hoe doen jullie dat in de decembermaand?

Bijvoorbeeld..

Bereid je voor op wat er gaat, zodat je niet in de supermarkt voor de keuze staat of jullie wel of geen pepernoten kopen. Het antwoord is dan heel simpel. “Als Sinterklaas in het land is kopen we pepernoten.” Of: “Na Sintmaarten praten we pas over Sinterklaas.” Alles is daarin goed als het voor jullie maar werkt. Bij de volgende keer dat je kind om pepernoten vraagt is je antwoord al snel een tegenvraag: “Wat hadden we afgesproken?” Hierdoor leert een kind dat zeuren geen zin heeft en jij hoeft niet ter plekke te bedenken wat je wel en niet wil.

Tradities en routines in de klas

Op school werken deze principes ook goed in de klas en in de school. Een kind dat moet wachten heeft ruimte om te klieren of anderen van het werk te houden en zijn werkhouding te verliezen. Hoe kunnen overgangen zo worden ingericht dat zowel de wat tragere als de supersnelle kids zich veilig en gestimuleerd voelen?

Waarschijnlijk heb je in de klas al tradities en routines, maar zet je ze ook bewust in zodat ze jou ontlasten? Bijvoorbeeld: ‘Bij juf Maaike ga je altijd eerst lezen als je binnenkomt en dan mag je niets zeggen.’ Leerlingen houden van voorspelbaarheid zodat ze weten wat er komt. Ze kunnen zich dan vrij ontwikkelen in het kader dat er is. Jij, als leerkracht, bent niet permanent de politie agent,  maar je kunt je beroepen op: ‘Zo zijn onze manieren’.

Regels maken

Kies voor een beperkt aantal regels die nodig zijn om de veiligheid te bewaken. Alle andere afspraken probeer je in routines te vangen onder het mom ‘Zo zijn onze manieren’. Routines zijn bijvoorbeeld: bedtijden, rustig de klas binnekomen, aan tafel eten, vragen om drinken.

Regels zijn:

  • positief geformuleerd
  • eerlijk
  • gemakkelijk op te volgen
  • altijd te handhaven

Zoek de 12 verschillen

In het kader van het thema ‘veilige en stimulerende omgeving’ delen onze adviseurs, behandelaars en begeleiders leuke spelkaarten uit aan kinderen. Heb jij ‘m al gemaakt en ben je benieuw naar het antwoord? Bekijk het hier >>

Positief opvoeden

Lijkt het je fijn om in je gezin of klas meer werk te maken positief opvoeden door bijvoorbeeld gebruik te maken van de Triple P methode of Oplossingsgericht werken? Neem dan gerust contact op met Sandra Russell.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..