Soep

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Soep

BLOG

Ragnild Zonneveld is onderwijsadviseur hoogbegaafdheid en pedagogisch coach. Ze begeleidt scholen, kinderopvangorganisaties, kindcentra, ouders en kinderen op het gebied van hoogbegaafdheid en ontwikkelingsvoorsprong. Daarnaast is ze, als jonge kind specialist, gespecialiseerd in de brede ontwikkeling van het jonge kind.  In haar blogs neemt ze je mee in de kenmerken van hoogbegaafde kinderen. Wil je na het lezen van haar blog meer weten of heb je belangstelling om met onze cursussen te leren over hoogbegaafdheid bij kinderen? Neem dan contact op met Ragnild.

Soep

Aisha zit tegenover me. Ze wil graag weten waarom ze ‘uit’ gaat, en wat ze kan doen om dat op te lossen. Kinderen die aan of uit staan. Een hippe term, maar ik zie het letterlijk gebeuren: in houding, mimiek, oogopslag en stemvolume.

Ik heb haar gevraagd te tekenen hoe haar hoofd er uit ziet als ze ‘aan’ staat. Ze heeft een pan soep getekend binnenin haar hoofd, met daarbij mannetjes die de soep aan het koken zijn. Een beeldspraak waar we mooi over door kunnen praten.

Helder rijkgevuld

Soms zit de pan soep tot het randje vol, passen de ingrediënten bij elkaar en is het volgens het recept bereid: helder en rijkgevuld. Je hebt ook van die soep, waarin de lepel rechtop blijft staan. Dat je geen idee hebt, wat je nou precies allemaal ruikt, en dat het vooral heel veel is. Harira, maar dan met zóveel kruiden en ingrediënten, dat het één grote brij is geworden. Aisha sluit haar ogen, snuift de lucht diep in door haar neus, trekt haar schouders op, gevolgd door een grimas en een rilling. ”Brrr,” zegt ze lachend, “Dat lijkt me echt ranzig.”

De stoom laten ontsnappen

Af en toe is de soep zó heet, dat er teveel damp vanaf komt. Ik vraag of haar hoofd dan ontploft door de druk. Aisha houdt haar hoofd even schuin en kijkt naar haar tekening. Dan schudt ze haar hoofd en maakt een beweging opzij met haar hand. “Als je het deksel er voorzichtig een beetje afhaalt, dan kan de stoom ontsnappen.” Hm. Ik denk even aan mijn eigen pan soep. Ik glimlach en wacht.

Aisha gaat al weer verder. “O, wacht eens even, dat kan ik natuurlijk ook doen als ik gestrest raak. Maar ik heb niet heel snel het gevoel dat mijn hoofd ontploft door de druk.”

Dan vraag ik Aisha hoe haar soep er uit ziet als ze ‘aan’ staat. Met heldere vaste stem zegt ze: “Dan mag ik het recept uitkiezen. Ik stuur de mannetjes aan die koken, en dan eten we kippensoep met extra groenten.” En als ze ‘uit’ staat? Gedecideerd en direct komt het antwoord: “Dan is de soep te flauw.”

Wauw. Aisha gaat met een ruk rechtop zitten en schudt haar haar naar achteren. Ze kijkt een beetje verbaasd.

Genieten van de soep, zonder teveel druk

“Wauw,” zeg ik. “Volgens mij heb je net je eigen handleiding gegeven. Als ik het samenvat, dan vind jij het fijn om zelf te kiezen. Je houdt van rijkgevuld en pittig gekruid, maar wel met behulp van een recept. Dan lukt het je om van de soep te genieten zonder dat er teveel druk ontstaat. Als de soep te flauw is, dan ga jij uit. Klopt het wat ik zeg?”

Aisha knikt, ze is er even stil van. Ik zie sterretjes in haar ogen komen boven haar rode wangen. Als ik héél goed kijk, zie ik door de stoom de mannetjes driftig aan het werk, roerend met pollepels en ingrediënten. De pan is goedgevuld. Volgende keer verder.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..