Spanningen thuis tijdens corona: zo houd je je gezin in balans

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / De dirigent in je brein

Achtergrond

Spanningen thuis tijdens corona: zo houd je je gezin in balans

Alle ouders met schoolgaande kinderen hebben er op dit moment mee te maken: je kinderen gaan niet naar school en alle buitenschoolse activiteiten zijn afgelast. Je moet je kinderen helpen bij huiswerk en dat soms ook nog combineren met je eigen job. Wat een omslag is dat!

Dit is voor iedereen een flinke opgave, laat staan als je een kind (of meerdere kinderen) thuis hebt met gedragsproblemen. Door deze problematiek kan de druk en stress binnen je gezin enorm oplopen, waardoor het hele gezin uit balans raakt.

Hoe ga je om met een kind dat extra aandacht nodig heeft of als er sprake is van gegil, geschreeuw, ruzies, kinderen die geen huiswerk willen maken, brutaal zijn, niet luisteren, onafgebroken gamen, etc.

Wat kun je als ouders doen?

  • Breng structuur aan in de dag, door bijvoorbeeld een planbord te gebruiken of een planning op een blaadje op de koelkast te hangen. Probeer een ritme aan te houden: op tijd opstaan, aankleden, ontbijten, schoolwerk maken, buiten zijn, pauzes, etc. Zo voorkom je dat dag- en nachtritme verlegd worden. Maak (samen met je kinderen) een schema, zodat ze weten waar ze aan toe zijn.
  • Neem voldoende tijd voor ontspanning en neem af en toe even vrijaf. Zorg voor afwisseling, en een keertje extra buitenspelen met mooi weer is ook echt niet erg. Ga dan zelf ook even lekker in de zon zitten.
  • Heb aandacht voor wat goed gaat en maak er dan een feestje van. Stel er bijvoorbeeld een beloning tegenover als je kind het schoolwerk af heeft.
  • Als er twee ouders zijn, probeer dan de schooltaken te verdelen zodat je elkaar kunt afwisselen.
  • Zorg dat je uitgerust bent. Als je fit bent, kun je meer hebben en ben je wat geduldiger. Wees je ervan bewust dat wat jij uitstraalt effect heeft op je kinderen: ben jij ongeduldig of opgejaagd dan nemen zij dat onbewust van je over. Probeer rustig te blijven en tel af en toe tot tien.
  • Probeer binnen je gezin bespreekbaar te maken wat niet goed gaat en betrek de kinderen hierbij. Bespreek met elkaar wat er nodig is om de spanning te verminderen. Misschien kunnen jullie samen een schilderij maken of een ander aandenken aan deze periode.
  • Wellicht kun je qualitytime met één kind inplannen. Even een momentje samen kletsen kan al genoeg zijn. Luister naar je kind en laat je inspireren.
  • Denk er aan dat je voldoende beweging krijgt. Ga een avondje wandelen, alleen of met een vriend(in). Het zorgt voor frisse lucht en ontspanning.
  • Praat met andere ouders of bel een familielid op. Erover praten kan erg opluchten en nieuwe energie geven. Je kunt het ook opschrijven of een vlog maken om het even van je af te praten.
  • Tot slot: laat het los! Hoe erg is het dat je kind deze periode misschien even wat minder schoolse dingen leert, maar juist andere nieuwe dingen? Je doet je best en dat is goed!

Vraag hulp!

Loopt de spanning zo hoog op dat jullie er even niet uitkomen? Vraag hulp, want die hulp is er! Je kunt altijd contact opnemen met één van onze praktijkhouders bij jou in de buurt. Kijk daarvoor op https://www.cedinzorg.nl/contact/.

 

Dit artikel kwam tot stand samen met Anna Schurer. Zij is Ambulant begeleider/ Pedagoog bij Cedin.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..