Werken met een weektaak

Je bent hier: Home / Over Cedin / Nieuws en achtergrond / Soep

ARTIKEL

Stefan van der Worp is onderwijsadviseur bij Cedin. Hij begeleidt scholen op het gebied van Anders Organiseren, EDI en Kansrijke Combinatiegroepen. In zijn artikelen neemt hij je graag mee in de onderwerpen die hij in zijn werk tegenkomt. Wil je na het lezen meer weten of heb je belangstelling om te sparren? Neem dan contact op met Stefan.

Werken met een weektaak

Hoe zorg je ervoor dat leerlingen hier daadwerkelijk wat aan hebben?

Met weektaken kan je zelfstandigheid en eigenaarschap bij je leerlingen stimuleren. Een weektaak geeft ruimte, richting en ruggensteun in een dynamische omgeving. Toch blijft het een middel. Het ligt aan jouw begeleiding of leerlingen daadwerkelijk wat hebben aan het werken met een weektaak.

Alles in één keer af!

Ik zit naast Luca ‘Mag ik je weektaak eens zien?’ ‘Ja hoor!’ zegt hij vol trots terwijl hij zijn iets te rommelige vak opentrekt. Maar na even zoeken komt daar dan toch echt een mapje met weektaken uit. ‘Vertel eens, hoe werkt dat nou?’ Luca legt uit dat hij zelf mag bepalen wanneer hij een zelfstandige taak afmaakt. ‘Ik kruis dan af wanneer het klaar is. En die smileys, daar teken ik of ik het makkelijk, middelmatig of moeilijk vond.’ In zijn weektaak zie ik dat alle taken tegelijk af zijn gekruist. In 1 rechte krassende beweging van boven naar beneden langs alle opdrachten heen. ‘Je had een goede dag vandaag, of niet?’ vraag ik hem met een knipoog. ‘Ja, ik was deze week even vergeten af te tekenen’.

Neem de tijd voor het introduceren

Zoals bij alle nieuwe middelen, vergt de introductie van een weektaak tijd. In de eerste plaats is het voor kinderen van belang te begrijpen waarom die weektaak er überhaupt is en hoe de weektaak hen én jou als leerkracht helpt. Maar niet alleen de instructie aan de voorkant is van belang, ook de kleine momenten tussendoor. Denk hierbij aan het lopen van je ronde door de groep heen. Vraag daarin geregeld een (groepje) leerling(en) om even samen naar de weektaak te kijken. Maak hem belangrijk!

‘De kansen om leerlingen te sterken in hun autonomie en eigenaarschap liggen voor het oprapen, je hoeft ze alleen maar te herkennen.’


Herken kansen om leerlingen te sterken in hun autonomie en eigenaarschap

Tijdens een schoolbezoek loopt een leerling (net wat te vroeg) naar de leerkracht toe. ‘Juf, ik ben klaar met rekenen’. De leerkracht heeft nu een keuze. De snelste optie is ingaan op de inhoud: ‘Heb je je tempo-opdracht al gemaakt?’ Kort, effectief, de leerling weer aan het werk. Maar het kan ook anders: ‘Wil je je weektaak eens pakken? Kijken we samen even.’ Deze optie duurt langer op de korte termijn, maar zal op de lange termijn vragen besparen. Het is een sprekend voorbeeld over kleine momenten waarin we, als we niet oppassen, vanuit de automatische piloot reageren. De kansen om leerlingen te sterken in hun autonomie en eigenaarschap liggen voor het oprapen, we hoeven ze alleen maar te herkennen. Maak het belangrijk!

Maak evalueren van weektaken vanzelfsprekend

Ook als de periode van de weektaak voorbij is liggen er weer kansen. Bespreek je het zelfstandig werken binnen de groep of unit? Evalueer je het werken met de weektaak? Zo ja, hoe? Dit hoeft niet iedere week en zeker niet altijd klassikaal. Jij bepaalt wanneer en hoe het voor jouw groep belangrijk is dit (weer eens) te bespreken. Als kinderen weten dat er iets gebeurt met hun weektaak, motiveert dit om er op de juiste manier mee te werken. Maak het belangrijk!

Kortom: maak weektaken belangrijk!

We kunnen weektaken en andere vergelijkbare middelen herzien, vernieuwen, vervangen. Maar het staat en valt met hoe jij er mee omgaat. Als het doel áchter het middel scherp blijft, komt het middel en daarmee het kind, altijd beter tot zijn recht.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..