Je bent hier: Home / Hulp voor een leerling / Preventieve logopedie / Tips hese of schorre stem

Tips hese of schorre stem

We hebben onze stem nodig om verstaanbaar te kunnen praten. Daarom zijn stemproblemen erg vervelend. Stemproblemen kunnen een lichamelijk oorzaak hebben, maar ook ontstaan door het verkeerd gebruik van de stem. Hieronder lees je meer over een hese of schorre stem bij je kind.

Wat is heesheid?

Iedereen heeft wel eens last van heesheid bij een verkoudheid of na een feestje bijvoorbeeld. Dit duurt meestal kort en gaat vanzelf over. Duurt de heesheid lang, dan kan dat betekenen dat de stembanden beschadigd zijn door verkeerd stemgebruik, overbelasting of medicijnen.

Als een kind hees is, kan hij niet meer zo duidelijk praten. Misschien klaagt je kind over keelpijn. Soms valt de stem kortere of langere tijd helemaal weg. Zingen lukt niet meer zo goed. Hees zijn betekent dat de stem van je kind niet meer zo helder klinkt.

Hoe wordt je kind schor?

Als de stem schor is komt dit vaak doordat er wat te veel slijm op de stembanden zit, door een verkoudheid bijvoorbeeld. Dit kan vaak worden weggehoest.

Doordat er veel wordt gehoest, geschraapt, geschreeuwd of in een rokerige omgeving wordt geleefd kunnen de stembanden verdikt raken. Er hoopt zich dan vocht op in de stembanden, waardoor de stem schor gaat klinken.

Als je kind schor is, kan hij zijn stemgeluid niet meer goed variëren. De stem klinkt laag en krakend. Zingen lukt ook nu niet meer goed.

Wanneer roep je hulp in van een logopedist?
  • Schreeuwt je kind veel en vaak?
  • Maakt je kind veel gekke geluiden met zijn stem, doet hij de sirene van een politiewagen na of gekke stemmen van film of televisie?
  • Is je kind veel en vaak verkouden?
  • Heeft je kind vaak last van luchtweginfecties, astma, cara of een allergie?
  • Ademt je kind veel en vaak door de mond?

Is je antwoord op één of meer van de vragen ‘ja’ dan is het raadzaam om een logopedist te raadplegen. Een logopedist kan je verder adviseren.

Tips, adviezen en oefeningen

Op deze kaart vind je tips, adviezen en oefeningen om een hese en schorre stem te verminderen

-> Tipkaart

Contact

Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met één van de logopedisten van Cedin

Wij helpen je graag verder.

Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact op

De één op één online begeleiding is alleen bedoeld voor kinderen uit groep 4,5.6,7 of 8.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..