Je bent hier: Home / Hulp voor een leerling / Preventieve logopedie / Tips uit een beker drinken
Tips uit een beker drinken
Baby’s zuigen op de duim, vingers of een speen. Als een baby eenmaal vast voedsel leert eten, verliest het zuigen zijn functie en wordt normaal gesproken die zuigbehoefte vanzelf minder. Bij sommige peuters en kleuters blijft de zuigbehoefte. Zuigen is dan een gewoonte geworden. Voor de spraak-, kaak- en gebitsontwikkeling is het belangrijk dat kinderen nergens op zuigen en uit gewone bekers drinken. Een fles, tuitbeker of bidon belemmert de ontwikkeling van de mondspieren.
Wanneer drinken uit een beker?
Zodra je kind kan zitten (tussen 8 maanden en 1 jaar) kan het uit een gewone beker leren drinken. De mondspieren zijn daar dan aan toe.
Waarom drinken uit een gewone beker?
Het blijven drinken uit een fles, tuitbeker of bidon belemmert de ontwikkeling van de mondspieren. De spieren worden nog op de ‘oude’ manier gebruikt. De tong duwt bij het slikken naar voren in plaats van omhoog. Hierdoor ontstaat een afwijking aan de stand van de kaak of het gebit. Ook kunnen de mondspieren verslappen waardoor de uitspraak verslapt. Je kind gaat dan slissen, nat praten (met speeksel) of klanken zijn onduidelijk. Ook zal je kind niet gemakkelijk uit een gewone beker drinken, je kind blijft knoeien tijdens het drinken.
- Als je kind zich regelmatig verslikt
- Als je kind veel knoeit
- Als je kind veel speekselverlies heeft
- Als je kind de lippen/tong niet goed kan gebruiken tijdens het slikken
- Als het na oefenen/aanbieden niet lukt om uit een gewone beker te drinken.
Is je antwoord op één of meer van de vragen ‘ja’ dan is het raadzaam om een logopedist te raadplegen. Een logopedist kan je verder adviseren.
Onze logopedisten
Tips, adviezen en oefeningen
Op deze kaart vind je tips, adviezen en oefeningen om je kind te leren drinken uit een gewone beker
-> Tipkaart
Contact
Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met één van de logopedisten van Cedin
Wij helpen je graag verder.