Je bent hier: Home / Hulp voor een leerling / Preventieve logopedie / Tips mondmotoriek zuigen

Tips mondmotoriek zuigen

Baby’s zuigen op de duim, vingers of een speen. Als een baby eenmaal vast voedsel leert eten, verliest het zuigen zijn functie en wordt normaal gesproken die zuigbehoefte vanzelf minder. We hebben bij je kind gezien dat hij of zij die zuigbehoefte nog heeft. Zuigen is een gewoonte geworden. Voor de spraak-, kaak- en gebitsontwikkeling is het belangrijk dat het zuiggedrag wordt afgewend.

Duim-, vinger- of speenzuigen; wanneer kan het kwaad?

Het maakt niet uit waar een kind op zuigt; alle zuiggewoonten hebben een negatief effect op de kaak- en gebitsgroei en de klankvorming. Dit geldt ook voor het drinken uit een fles, tuitbeker of bidon.

Veel en vaak zuigen kan tot gevolg hebben dat de tong- en lipspieren slap worden. Hierdoor kunnen de klanken die met de lippen en de tong gemaakt worden (/p/, /b/, /m/, /t/, /d/, /l/, /r/, /s/, /z/, /n/) slordig worden uitgesproken, waardoor je kind moeilijk te verstaan is. Een zuiggewoonte bevordert ook het spreken met de tong-tussen-de-tanden. Doordat de tongspier slap wordt en de tong naar beneden wordt gedrukt kan de /s/ ‘slissend’ worden uitgesproken. Daarnaast kan speekselverlies een gevolg zijn.

Ook kan de kaak- en gebitsstand blijvend worden vervormd (zie onderstaande voorbeelden). Er ontstaat een open beet (als de kiezen op elkaar staan blijft er een opening tussen de boven- en ondertanden) of een overbeet (de onderkaak staat te veel naar achteren of de boventanden gaan schuin naar voren staan). Ook dit beïnvloedt het vormen van klanken.

Voorbeeld overbeet


Voorbeeld open beet

 

 

 

 

 

Wanneer moet mijn kind het zuigen zeker hebben afgeleerd?

Hoe eerder je kind het afleert, hoe beter het is. Het is belangrijk dat je kind in ieder geval de zuiggewoonte helemaal heeft afgeleerd tussen zijn 2e en 3e jaar om schade aan het gebit te voorkomen. Op deze manier voorkom je afwijkende mondgewoonten zoals ademen door de mond, de tong tussen de tanden of een lang orthodontietraject.

Wanneer roep je hulp in van een logopedist?
  • Lukt het afleren van de zuiggewoonte niet?
  • Zit je kind in rust met open mond en is de tong dan zichtbaar?
  • Heeft je kind veel speekselverlies (natte plek op trui)?
  • Spreekt je kind ‘slissend’?

Is je antwoord op één of meer van de vragen ‘ja’ dan is het raadzaam om een logopedist te raadplegen. Een logopedist kan je verder adviseren.

Tips, adviezen en oefeningen

Op deze kaart vind je tips en adviezen om je zuigen op speen of duim af te leren.

-> Tipkaart

Contact

Heb je nog vragen, dan kun je contact opnemen met één van de logopedisten van Cedin

Wij helpen je graag verder.

Laat je gegevens achter, dan nemen wij contact op

De één op één online begeleiding is alleen bedoeld voor kinderen uit groep 4,5.6,7 of 8.

Neem contact op

Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Start met typen en druk op enter om te zoeken..