Meertalig onderwijs

Het Centrum Meertaligheid van Cedin adviseert scholen in het opzetten en/of onderhouden van twee- of drietalig onderwijs. Wij begeleiden een netwerk van drietalige scholen in Friesland: de Trijetalige Skoalle. Daarnaast zijn we één van de drie landelijk gekwalificeerde aanbieders van VVTO-Engels (Vroeg Vreemde Talen Onderwijs). We adviseren ook in de vakken Engels en/of Fries afzonderlijk.

Vvto-Engels

Met vroeg vreemdetalenonderwijs (VVTO) bied je als school je leerlingen extra uren vreemdetalenonderwijs aan. Dit gebeurt meestal al vanaf groep 1. Cedin helpt je om aan de voorwaarden van kwalitatief goed vreemde talen onderwijs te voldoen. Wij zijn één van de drie landelijk gekwalificeerde aanbieders van Vvto-Engels.

Vak Fries

Wij begeleiden leerkrachten bij het geven, in stand houden en versterken van het vak Fries. We maken materialen en denken mee in de methodische leerlijn om het vak Fries op moderne wijze inhoud te kunnen geven. Wij adviseren scholen o.a. bij de implementatie van Friese taalmethoden, zoals Spoar 8, de digitale methode voor het basisonderwijs. Daarnaast organiseren we evenementen waarmee we draagvlak creëren voor de eigen taal.
Kijk voor meer informatie op de website van centrum meertaligheid www.cedincentrummeertaligheid.nl

Trijetalige Skoalle (3TS)

In Friesland adviseren we al geruime tijd op het gebied van meertalig onderwijs, het gebruik van Fries, Nederlands en Engels naast elkaar. Sinds 2007 begeleiden wij een netwerk van drietalige scholen: 3TS. Deze scholen gebruiken Nederlands, Fries en Engels als voertaal. Wij helpen scholen om dit drietalige traject uit te zetten en vast te houden. We maken ook lesmateriaal om het Fries als voertaal te kunnen gebruiken bij andere vakken. Kijk voor meer informatie op de website van centrum meertaligheid.

Voorbeelden van vragen waarmee je bij ons terecht kunt:

 • Wij willen als team van de basisschool graag aan de slag met meertaligheid, maar we willen niet meteen aan allerlei strenge criteria hoeven te voldoen. Hoe doen we dat?
 • Hoe creëren we meer tijd voor meertalig onderwijs?
 • Kunnen we onze eigen accenten aangeven binnen het meertalig onderwijs?
 • Ik heb gehoord dat we als school gebruik kunnen maken van een native speaker Engels? Hoe werkt dat?

Als je werkzaam bent in het onderwijs heb je een uniek vak! Wij helpen jou om dit vak zo goed mogelijk uit te voeren. Onze hulp is altijd maatwerk, gericht op jouw vakmanschap en toegespitst op de situatie in jouw school of in jouw groep.

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs of stel je vraag hieronder.

Ja, ik wil graag meer informatie  We gebruiken de gegevens die je in dit formulier invult enkel om contact met je op te nemen.

  Neem contact op

  Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Start met typen en druk op enter om te zoeken..