Praktijkgericht onderzoek

Praktijkgericht onderzoek is essentieel om te komen tot een duurzame ontwikkeling van het onderwijs. Je visie en beleid vormen de basis van ontwikkeling én van de onderzoeksvraag. Onderzoeksgegevens zijn het fundament om tot weloverwogen beslissingen te komen.

Praktijkgericht onderzoek is essentieel op alle niveaus van onderwijs: leerling, lerkracht, school, bestuur en overheid. Het vergroot eigenaarschap, inzicht en duurzame ontwikkeling.

Cedin begeleidt leerkrachten bij het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek, maar voert zelf ook onderzoek uit in opdracht van klanten.

Sparringspartner

Wanneer je als leerkracht of directeur zelf onderzoek wilt doen, zijn we sparringspartner bij het opstellen van de onderzoeksvraag, het kiezen van een passende onderzoeksmethode en het uitvoeren van het onderzoek. Als het onderzoek klaar is, bespreken we wat de resultaten betekenen voor je onderwijspraktijk.

Onderzoek uitvoeren

Als je als schoolleider, bestuur of overheid vragen hebt op gebied van onderwijs kunnen wij een onderzoek opzetten en uitvoeren. Gezamenlijk bepalen we wat de onderzoeksvragen zijn en hoe die het beste onderzocht kunnen worden. Wij verzamelen vervolgens de gegevens en verwerken deze in een rapport. In het rapport geven we antwoord op de onderzoeksvragen en indien gewenst aanbevelingen geven voor het vervolg. Dit rapport bespreken we samen.

Voorbeelden van vragen waarmee je bij ons terecht kunt:

 • Hoe denken ouders over onze school, voelen ze zich betrokken?
 • Hoe kunnen wij (bovenschoolse) plusklassen het beste vormgeven?
 • Hoe tevreden zijn de medewerkers over ons bestuur/onze school?
 • Wat zijn de effecten van ons nieuwe VVE-beleid op de kwaliteit van het aanbod en de ontwikkeling van kinderen?

Onderzoek start altijd vanuit jouw visie, beleid en onderzoeksvragen en is dus altijd maatwerk. De resultaten van het onderzoek worden altijd verwerkt in een rapport en gezamenlijk besproken.

Onderzoeksgegevens moeten concrete aangrijpingspunten bieden om beslissingen te kunnen nemen, oftewel onderzoek is alleen zinvol en duurzaam als de resultaten echt gebruikt worden.

Praktijkgericht onderzoek kan zich ook richten op ontwikkelingen op het snijvlak van onderwijs en zorg of op ontwikkelingen in de zorg rond kinderen en jongeren.

Contactpersonen

Meer informatie?

Neem voor meer informatie contact op met een van onze adviseurs of stel je vraag hieronder.

Ja, ik wil graag meer informatie  We gebruiken de gegevens die je in dit formulier invult enkel om contact met je op te nemen.

  Begeleiding en scholing

  Er zijn geen aankomende activiteiten.

  Gerelateerd aanbod
  Neem contact op

  Heb je vragen over de dienstverlening van Cedin? Stuur ons een bericht en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Start met typen en druk op enter om te zoeken..